Potrawa z porów z ryżem

(4 porcje)
1 kg porów, woreczek ryżu do gotowania, 5 średnich mięsistych pomidorów, pół szklanki oliwy, pół łyżeczki do kawy ostrej mielonej papryki, sól, pół cytryny.

1. Pory poprzekrawać na połówki, dokładnie wymyć zalegający pomiędzy listkami piasek, odciąć zielone części. Obgotować 5-10 minut na osolonym wrzątku.
2. Pory odcedzić, pokroić na paski.
3. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, pokroić w kostkę.
4. W garnku rozgrzać oliwę, dodać pory i podsmażyć, dodać ryż, pokrojone w kostkę pomidory.
5. Zalać potrawę wodą w takiej objętości, aby było jej dwa razy więcej niż ryżu, dodać sól. Przykryć szczelnie pokrywką.
6. Potrawę wstawić do gorącego piekarnika i wypiekać ryż, aż wchłonie cały płyn i będzie miękki.
7. Skropić potrawę dla nadania jej charakterystycznego smaku sokiem cytrynowym.