Francuska zupa z ciecierzycy
(4-6 porcji)
20 dag ciecierzycy, 3 ziemniaki, cebula, łyżka oliwy z oliwek, 2 szklanki rosołu z wołowiny (może być z kostki), sól, pieprz, pół szklanki śmietany 12%.
1. Ciecierzycę umyć, namoczyć w zimnej wodzie na 12 godzin. Ugotować w tej samej wodzie.
2. Cebulę posiekać i podsmażyć na oliwie na rumiano.
3. Do ugotowanej ciecierzycy dodać podsmażoną cebulę, pokrojone ziemniaki i rosół. Gotować pod przykryciem około 30 minut. Lekko ostudzić, zmiksować.
4. Zmiksowaną zupę posolić, dodać szczyptę pieprzu do smaku.
5. Na każdy talerz kapnąć sporą porcję śmietany.
Zupa może być przygotowana także z ciecierzycy z puszki, którą przed przygotowaniem należy odsączyć i opłukać. W czasie przyrządzania zupy należy dodać wtedy o jedną szklankę rosołu więcej.
Można także podać zupę z dodatkiem wędzonego boczku; należy go pokroić w kostkę i dodać do podsmażanej na oliwie cebuli.