Smażone śledzie w marynacie
8 niewielkich całych solonych śledzi, cebula, 4 cytryny, 2 liście laurowe , po 10 ziaren pieprzu i ziela angielskiego, 6 łyżek oliwy, łyżka mąki, ew. do smaku cukier, szklanka mleka.
1. Śledzie umyć, zalać zimna wodą i moczyć je przez kilkanaście godzin zmieniając wodę co najmniej 2 razy.
2. Śledzie wyjąć, odciąć główki, wypatroszyć, usunąć kręgosłupy, zalać na 30 minut mlekiem, po czym wyjąć i osuszyć papierową ściereczką.
3. Rozgrzać na patelni połowę oliwy, śledzie obsypać mąką i obsmażyć na gorącej oliwie.
4. Po usmażeniu śledzi na tej samej oliwie poddusić pokrojona w piórka cebulę, w trakcie smażenia dodać resztę oliwy.
5. Do podduszonej cebuli dodać wyciśnięty z cytryn sok, liść laurowy i pieprz oraz ziele angielskie, całość zagotować. Ostudzić.
6. Śledzie ułożone w głębokim półmisku zalać marynatą. Po kilku godzinach są już doskonałe.
Przybrane plasterkami cytryny lub siekaną zieloną pietruszką, śledzie te są doskonałą postną potrawą, można podawać je z upieczonymi (50-60 minut) w piekarniku lub ugotowanymi w mundurkach ziemniakami.