Makaron zapiekany z trzema serami
(4 porcje)
Paczka 400 gramowa makaronu fettucine, 30 dag sera ricotta, 15 dag startej mozzarelli, 10 dag startego parmezanu, 3 jajka, kostka bulionu warzywnego, sól, garść listków bazylii, pieprz, 2 łyżki oleju do wysmarowania żaroodpornego naczynia.
1. Ugotować makaron fettucine w wodzie z kostką bulionu warzywnego. Odcedzić kiedy są jeszcze dość twarde.
2. Ricottę zmiksować z jajkami i odrobiną soli oraz pieprzu, dodać kilka poszarpanych listków bazylii.
3. W wysmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym ułożyć połowę makaronu, na nim warstwę ricotty, resztę listków bazylii, posypać połową mozzarelli i parmezanu, przykryć drugą warstwą makaronu. Znów ułożyć warstwę ricotty, mozzarelli i parmezanu, który powinien stanowić ostatnią warstwę.
4. Zapiekac w temperaturze 180 st C około 20-30 minut.
Pachnące danie postne lub jak wolą niektórzy wegetariańskie jest zarazem przykładem prostej włoskiej kuchni, zarazem wyrafinowanej w smaku. Polecam szczególnie gorąco!
Komentarze
Podziwiam Was Drodzy Państwo za skromność i klasę. Nigdy nie komentowałem kulinarnych przepisów Waszego autorstwa. Ale przygotowując makaron z trzema serami, zanim go zapiekłem, już widziałem,że to mistrzostwo świata. (po czasie) Wychylając lampkę sycylijskiego wina serdecznie Państwa pozdrawiam i wracam do jedzenia. Jan.
Dziękujemy za komplementy obu Panom.Takie komentarze zachęcają nas do kolejnych książek, porad i przepisów. Są bowiem odbiorcy, którym sprawiamy frajdę. No i powiększa się grono smakoszy. Wkrótce więc będzie kolejna książka dla miłośników różny kuchni z wielu krajów Europy.