Surówka z czterech warzyw

2 łodygi selera naciowego, spora marchewka, ? szklanki różyczek kalafiora, tyle samo różyczek brokułów (mniej więcej po ? całego warzywa)
na sos: 4 łyżki oliwy lub oleju z pestek winogron, łyżka octu balsamicznego lub 1, 5 łyżki soku z cytryny, sól, pół łyżeczki musztardy miodowej, szczypta pieprzu

1. Łodygi selera obierz z włókien i pokrój na centymetrowe lub krótsze kawałki.
2. Obraną marchewkę pokrój (można to zrobić za pomocą łopatki do krojenia serów) na cienkie plasterki.
3. Połącz posiekane brokuły i kalafior z marchewką i selerem. Wymieszaj.
4. Przygotuj sos: podane składniki ubij w miseczce widelcem lub zmieszaj dokładnie w zakręcanym słoiku twist. Sosem polej warzywa. Wymieszaj.