Zupa z mrożonego zielonego groszku
(4 porcje)
? kg mrożonego groszku, 5 szklanek wody, sól, cukier do smaku, 2 kostki rosołu drobiowego lub warzywnego, łyżka mąki, 2 łyżki masła, ? szklanki mleka, ? szklanki śmietany, 2 łyżki siekanej zielonej pietruszki.
Na lane kluski: jajko, 2 łyżki mąki.
1. Groszek ugotować w wodzie z cukrem, pod koniec dodać kostki rosołowe.
2. Wymieszać mąkę z mlekiem i dodać do zupy, zagotować.
3. Wymieszać z kubeczku jajko z mąką i lać ciasto cienkim strumieniem na wrzącą zupę. Kiedy kluski wypłyną na wierzch odstawić zupę z ognia, dodać masło i śmietanę wymieszać.
Zupę tę można przygotować także z groszku z puszki, należy odcedzić zalewę i dodać rosół z kostki, dalej postępując tak samo.