Kluski gryczane z białym serem

(4 porcje)

25 dag mąki gryczanej (mniej więcej 1, 5 szklanki), 2 szklanki wody, szklanka mąki pszennej, 2 łyżki masła, 20 dag półtłustego sera.
1. Makę gryczaną przesiać do miski , zalać wrzącą wodą w takiej ilości, aby powstało gęste ciasto, po czym dodać mąkę pszenną i wyrabiając dolać tyle wody, aby powstało gęste ciasto, jak na kładzione kluski.
2. Zagotować w dużym garnku lekko osoloną wodę. Nabierać metalową łyżką małe podłużne kluseczki i kłaść do wody. Zamieszać i przykryć, gotować 2 minuty.
3. Gotowe kluski wyjąć durszlakową łyżką do cedzaka i polać gorącą wodą.
4. Stopić masło, polać nim kluski i posypać pokruszonym serem.

Danie to można podawać jako znakomitą, pełną smaku potrawę postną; lub okraszone drobno pokrojonym i stopionym wędzonym boczkiem jako danie tradycyjne. Kluski gryczane mogą stanowić także dodatek do dań mięsnych.