Zwykła pieczeń cielęca

(8 porcji)
1 1/2 kg pieczeniowej cielęciny z szynki lub łopatki, łyżka masła, sól, pieprz, ewentualnie czosnek, przyprawa warzywna lub majeranek.
1. Pieczeń posolić i od razu włożyć do brytfanki, dodać trochę masła i wody.
2. Wstawić do gorącego piekarnika, piec pod przykryciem do momentu, aż będzie prawie miękka ,czyli około 90 minut.
3. Następnie odkryć brytfankę i rumienić mięso polewając je jak najczęściej sosem spod pieczeni. Amatorzy cielęciny o zdecydowanym smaku mogą przyprawić ją czosnkiem krajanym na drobne paseczki i wtykanym w nacięcia w mięsie. Można także pieczeń cielęcą posypać bardzo leciutko majerankiem lub jakąkolwiek przyprawą warzywną.
Pieczeń taka doskonale smakuje zarówno na gorąco jak i na zimno, krajana w cieniutkie plasterki. Trzeba jednak pamiętać, aby upieczona była do zupełnej miękkości.