Zwyczajna zupa pomidorowa

(6 porcji)
Porcja włoszczyzny bez kapusty, 1/4 kg mięsa, 1 kg pomidorów świeżych lub mrożonych albo 6 łyżek koncentratu pomidorowego, 6 łyżek śmietany, sóI , cukier, koperek lub natka pietruszki, 4 szklanki wody, jako dodatek ugotowany na sypko ryż albo makaron.
1. Ugotować wywar z włoszczyzny i mięsa .
2. Pomidory poprzekrawać na połówki lub ćwiartki, włożyć do garnka z odrobiną masła i dusić aż zmiękną. Zmiksować i przetrzeć przez durszlak, aby oddzielić ziarnka i skórki.
3. Zmieszać wywar z przetartymi pomidorami (lub z koncentratem), zagotować, dodać kilka łyżek śmietany lub słodkiej śmietanki najpierw mieszając ją z niewielką ilością zupy, potem dopiero wlewając do pozostałej. Doprawić zupę solą, cukrem i posiekanym koperkiem lub natką pietruszki.
Zamiast wywaru można używać kostek rosołowych. Doskonale smakuje zupa z gotowego koncentratu pomidorowego, jeżeli przez chwilę poddusimy go w odrobinie masła.