Zupa ziemniaczana z zacierkami
( 4 porcje)
4 duże ziemniaki ,5 szklanek wody , 2 plasterki boczku, cebula, sól, pieprz, przyprawa do zup, natka pietruszki, koperek, zacierki z 3 czubatych łyżek mąki i wody.
1. Obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki wrzucić do gotującej się osolonej wody.
2. Zanim będą miękkie przygotować zacierki : w miseczce zmieszać mąkę z wodą i wyrobić elastyczne ciasto, następnie skubiąc ciasto palcami wrzucać kluseczki do gotujących się ziemniaków.
3. Na patelni usmażyć pokrojony w kostkę boczek z drobno posiekaną cebulą i dodać do zupy.
4. Doprawić solą i pieprzem oraz przyprawą do zup, a po odstawieniu z ognia wrzucić garść posiekanego koperku i natki pietruszki.