Zupa z suszonych grzybów shiitake

(6 porcji)

5 szklanek rosołu drobiowego (może być z kostki), 1 puszeczka mięsa z krabów, 1 łyżka startego na tarce świeżego imbiru, 2 łyżki oliwy, 1 łyżka oleju sezamowego, 2 łyżki sosu sojowego, 4 dymki wraz ze szczypiorem, 3 łyżki zielonego groszku konserwowego, 1 łyżka wytrawnego wina, 2 jajka,
2 łyżki mąki kukurydzianej, 1 torebka długoziarnistego ryżu, sól, pieprz

Grzyby opłukać, po czym zalać szklanką wrzącej wody. Po 15 minutach odlać wodę, dodając ją do rosołu, a grzyby, po obcięciu twardych nóżek, pokroić w paski. Na rozgrzanej oliwie poddusić pokrojone w paski grzyby, pokrojoną dymkę i imbir oraz dodać mięso z krabów. Dolać rosół
i wino, zagotować, wsypać surowy ryż i gotować 15 minut. Na koniec dodać osączony groszek i jeszcze raz zagotować. Mąkę kukurydzianą wymieszać
z 2–3 łyżkami zimnej wody, połączyć z zupą i gotować minutę. Po odstawieniu zupy z ognia wlać do niej cienkim strumyczkiem rozkłócone jajka, tak aby utworzyły cieniutkie niteczki. Na koniec dodać olej sezamowy i siekaną kolendrę. Podawać gorącą.