Zupa z ryb
(6 porcji)
włoszczyzna: 2 marchwie, pietruszka, kawałek selera, por, cebula
3 łyżki masła
1 łyżka mąki
6 szklanek wody
około 1/2 kg karpia lub innej, dowolnej ryby
jako dodatek: 6 grzanek z chałki
Włoszczyznę posiekać lub zetrzeć na tarce, poddusić na maśle, po czym dolać wodę i gotować. Rybę podsmażyć na maśle, rozdrobnić za pomocą widelca, posypać mąką i jeszcze chwilę smażyć. Przecedzić wywar warzywny, dodać do niego rybę z mąką i gotować razem około 10 minut, soląc do smaku. Raz jeszcze przecedzić zupę.
Grzanki z chałki upiec w tosterze lub w piekarniku, ułożyć na dnie wazy i zalać zupą.
Jeżeli usunie się ości, można kawałki ryby włożyć do wazy. Znacznie podniesie to smak zupy.