Zupa z pokrzyw

1 por, 2 główki kruchej sałaty, 20 dag listków młodych pokrzyw, 10 dag szpinaku, 1 pęczek natki pietruszki, 2 łyżki masła, 2 łyżki soku z cytryny, starta skórka z cytryny, sól, cukier, biały pieprz, 1 1/2 l bulionu z kurczaka

Pora umyć i pokroić w plasterki. Umyte, osączone listki pokrzywy oraz szpinak i natkę posiekać. W rondlu roztopić masło, włożyć plastry pora i chwilę smażyć na dużym ogniu. Dodać posiekaną zieleninę i porwane palcami liście sałaty. Wymieszać delikatnie i chwilę jeszcze smażyć. Skropić sokiem cytrynowym i dodać skórkę startą z umytej uprzednio wrzątkiem cytryny. Dusić 10 minut i zalać bulionem. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować 5 minut. Lekko ostudzić, zmiksować, podgrzać ponownie, doprawić solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny.