Zupa z kasztanów ze smażonymi kluskami

(4–6 porcji)

30 jadalnych kasztanów
4 szklanki mleka
sól i cukier do smaku
na kluski: 1/2 kostki masła, 1 szklanka mąki, 1 łyżka gęstej śmietany, 4 żółtka, szczypta soli, 2 łyżki cukru, w miarę potrzeby zimna woda
do smażenia: 2 łyżki masła lub oliwy

Kasztany upiec w piekarniku. Kiedy skórka popęka, obrać i posiekać, podsmażyć na suchej patelni na jasnobrązowo. Dodać do mleka i gotować z solą i cukrem.
Przyrządzić kluski: przesiekać mąkę z masłem, dodać śmietanę, żółtka, sól, cukier i tyle zimnej wody, aby zagnieść ciasto. Pokroić w zgrabne prostokąty lub kwadraty i usmażyć na rozgrzanym maśle z obu stron na rumiano.