Zupa tabasco

(4 porcje)

1 duży podwójny filet z kurczaka, 2 łyżki oliwy lub oleju, 3 marchwie, 3 łodygi selera naciowego, 1 cebula, 1 puszka obranych pomidorów w zalewie (45 dag), 3 szklanki rosołu wołowego z kostki, 1/2 szklanki zielonej lub czerwonej soczewicy, 1/2 szklanki grubej kaszy perłowej lub pęczaku, 2 łyżeczki przecieru pomidorowego, 1 łyżeczka majeranku, 1 łyżeczka suszonego tymianku lub łyżka świeżego, 1 łyżeczka soli,
8 kropli sosu tabasco, 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki

Pokroić filet z kurczaka na nieduże kawałki i obsmażyć na rumiano na oliwie lub oleju. Marchew pokroić w krążki, a selera naciowego w paseczki. Mięso, marchew, seler, soczewicę, kaszę, przecier, majeranek i tymianek wraz z rosołem wołowym gotować na małym ogniu godzinę od momentu, kiedy zawrze. w trakcie gotowania dodać sól i pieprz. Kiedy wszystkie składniki zupy będą już miękkie, posypać siekaną zieloną pietruszką i podawać ze świeżym pieczywem.