Zupa Suomi (fińska)

1 kg ryb morskich (dorada, makrela, dorsz), 1/2 kg ziemniaków, 2 łyżki mąki, 1/2 szklanki śmietanki, 8 kromek pszennej bułki, 5 dag masła, 1/4 l mleka, 2 kieliszki białego wytrawnego wina, 1 cebula, 2 marchewki, 1 pęczek natki pietruszki, 2 łyżki koperku, sól, pieprz

Zagotować 2 litry wody z winem, posolić, dodać obrane marchewki, całą cebulę, natkę pietruszki i gotować przez kolejne 15 minut. Dodać obrane, najlepiej jednakowej wielkości ziemniaki. Po kwadransie dodać sprawione i pokrojone w kawałki ryby. Gotować do miękkości. Przygotować w rondelku jasną zasmażkę z mąki i masła. Zalać ją mlekiem i mieszać, trzymając na małym ogniu do momentu, aż powstanie gładki sos. Dodać śmietankę i wymieszać. Trzymać w cieple. Przed podaniem rybę i ziemniaki wyjąć, po czym ułożyć na półmisku, obkładając kromkami bułki z masłem. Wywar przecedzić, połączyć z sosem, dodać pokrojony koper i pieprz, a następnie krótko zagotować. Zupą popijać rybę z ziemniakami i bułką.