Zupa pavese (włoska)
3/4 l bulionu mięsnego, 4 żółtka, 5 dag parmezanu,
4 ząbki czosnku, 1/2 pęczka szczypiorku, oregano, 4 kromki pszennego chleba, oliwa z oliwek, sól
Czosnek obrać i rozetrzeć z jedną łyżeczką soli. Szczypiorek i oregano opłukać i posiekać. Z chleba odkroić skórkę. Rozgrzać bulion. Na silnie rozgrzanej oliwie zasmażyć roztarty czosnek. Na tej samej patelni, po usunięciu czosnku, podsmażyć chleb z obu stron. Gdy grzanki będą złotobrązowe, ułożyć je na głębokich talerzach. Na środku każdej grzanki położyć surowe żółtko. Wlać gorący bulion tak, by wierzch grzanek wystawał. Posypać tartym parmezanem, oregano i szczypiorkiem.