Zupa kartoflana

(6 porcji)

5–6 ziemniaków
sól
1 łyżka sklarowanego masła lub gęsiego smalcu
2 marchwie
1 pietruszka
kawałek selera
1 por
1 cebula
6 szklanek wody
świeżo zmielony pieprz
1 łyżka siekanej zielonej pietruszki
6 plasterków bułki lub chleba
1 łyżeczka oleju
1/2 małej cebuli

Włoszczyznę ugotować wraz z tłuszczem. Kiedy jest miękka, odcedzić. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Gotować w 6 szklankach posolonej wody do momentu, kiedy są prawie miękkie. Wówczas odcedzić je i rozetrzeć, a następnie dodać pieprz, zieloną pietruszkę i wywar z włoszczyzny. Zagotować. Na oleju podsmażyć posiekaną cebulę, a wraz z nią plasterki pieczywa. Kiedy się zrumienią, przełożyć do wazy i zalać gorącą zupą.