Zupa grzybowa z suszonych grzybów gotowana tradycyjnie

(4 porcje)
3 – 5 dag grzybów, porcja włoszczyzny bez kapusty, duża cebula, łyżka masła, śmietana do smaku, natka pietruszki, sól, pieprz, makaron lub lane kluski.
1. Grzyby umyć i namoczyć w 5 szklankach zimnej wody na kilka godzin..
2. Ugotować grzyby w wodzie, w której się moczyły, wraz z jarzynami, cebulą i solą. Gdy będą miękkie, przecedzić.
3. Posiekać grzyby i jarzyny i włożyć z powrotem do wywaru.
4. Zaprawić zupę śmietaną i wrzucić ugotowany oddzielnie makaron, usiekaną natkę pietruszki, nieco pieprzu, dodać łyżkę masła.
Z usiekanych grzybów, zamiast dodawać je do wywaru, można zrobić kładzione kluseczki jako dodatek do tej zupy.