Zupa groszkowa w kilkanaście minut

(4 porcje)
Puszka zielonego groszku, 3 szklanki rosołu (może być z kostek rosołowych), natka pietruszki lub koperek, 2 ząbki czosnku, kilka plasterków kiełbasy, ewentualnie majeranek i siekana zielona pietruszka.
1. Zmiksować zawartość puszki, to znaczy groszek i zalewę, przecedzić przez durszlak, aby oddzielić twarde groszkowe skórki.
2. Połączyć z rosołem zmiksowany z zalewą groszek, dodać poprzekrawane ząbki czosnku, plasterki kiełbasy.
3. Zagotować, dosolić, można doprawić słodką śmietanką, dodać usiekaną natkę pietruszki lub majeranek.
4. Podawać z grzankami z bułki lub z sucharkami.
Z konserwowego groszku można przygotować w kilka minut doskonałą zupę łącząc po prostu zawartość puszki czyli groszek wraz z zalewą z rosołem z kurczaka lub przygotowanym z kostki. Zagotować. Zupę taką podawać z lanymi kluskami z jednego jajka, dodać dużo zieleniny.