Zupa fasolowa

(6 porcji)
1 1/2 filiżanki drobnej białej fasoli, 3 plastry chudego wędzonego boczku, kilka plasterków kiełbasy, marchew, pietruszka, cebula, pomidor obrany ze skórki, kawałeczek lub szczypta ostrej papryki ,sól, zacierki lub inne kluski albo 2 – 3 ziemniaki.
1. Opłukaną fasolę zalać w emaliowanym garnku 4 szklankami przegotowanej wody i pozostawić na kilkanaście godzin, aby spęczniała.
2. Ugotować fasolę, tak aby była na wpół miękka.
3. Pokrojony w drobną kostkę boczek i plasterki kiełbasy, jarzyny, kawałeczek papryki dołożyć do fasoli, posolić i gotować dalej. Kiedy fasola jest już zupełnie miękka – włożyć pokrajany pomidor.
4. Kiedy fasola zaczyna się rozgotowywać – należy spróbować, czy zupa jest dostatecznie przyprawiona. Można do niej dołożyć kostkę rosołową lub łyżkę przyprawy do zup a także zrobić białą zasmażkę z łyżeczki masła i czubatej łyżeczki mąki. Można dołożyć ugotowane osobno kluski lub zacierki.
Zupa fasolowa z dodatkiem wędzonego boczku jest bardzo posilnym daniem. Można ją też ugotować np. na schabowej kości, na żeberkach i kawałki pokrojonego mięsa włożyć do zupy.
Fasola zawiera wiele cennych mineralnych składników, witaminę B1 oraz białko roślinne. Rozsądna gospodyni przynajmniej raz na dwa tygodnie podaje fasolę.
Dla uniknięcia niemiłych dolegliwości – warto dodać do zupy odrobinę zapobiegającego wzdęciom zioła, np. majeranku.