Zupa cebulowa według przepisu króla Stanisława Leszczyńskiego

(8 porcji)

6 sporych cebul, 2 łyżki masła, płaska łyżka mąki, 8 łyżek utartego żółtego sera, ostrego lub łagodnego, według smaku, sól, pieprz i 8 grzanek przygotowanych z pieczywa tostowego w tosterze.
1. Posiekaną drobno cebulę zrumienić na maśle, wymieszać z mąką i lekko przesmażyć.
2. Do usmażonej cebuli dodać 4 szklanki wody. Zagotować. Zmiksować, doprawić solą, pieprzem i jeszcze raz po zmiksowaniu dolać 4 szklanki wody. Zupa powinna być dość zawiesista.
3. Nalewać zupę do żaroodpornych miseczek, na wierzch położyć grzankę lub sucharek i posypać serem.
4. Zapiekać w piekarniku do momentu, kiedy ser się stopi i zacznie nabierać złotego koloru. Podobną zupę jadano na dworze króla Stanisława Leszczyńskiego. Król uważał, że potrawę tę należy sporządzać na wodzie, która pozwala uzyskać smak i aromat cebuli lepszy, niż gdyby była zrobiona na rosole, i chyba tak jest naprawdę. Znana w kuchni babek, zapożyczona z francuskiej, popularnością cieszy się i w naszych czasach. To niedrogie i proste, a posilne danie stanowi doskonały element zarówno codziennego menu, jak i eleganckiego przyjęcia. Przygotować je można dużo wcześniej przed podaniem.