Zrazy w sosie pomidorowym

(10 porcji)
1 kg cielęciny bez kości, najlepiej zadniej, czyli sznyclówki, 4 łyżki przecieru pomidorowego, cebula, ząbek czosnku, masło lub margaryna, mąka, sól, pieprz, przyprawa do zup, sok cytrynowy, łyżka cukru, bazylia i oregano, papryka, śmietana (niekoniecznie).
1. Umytą cielęcinę pokroić na plastry grubości 1 cm, wyciąć wszystkie żyłki, a następnie rozbić mocno tłuczkiem (w worku plastikowym).
2. Mięso obtoczyć w mące i obrumienić na maśle lub margarynie.
3. Zrumienić drobno pokrojoną cebulę.
4. Zrumienione zrazy oraz cebulę włożyć do rondla i zalać wodą z pozostałym na patelni tłuszczem, posolić, posypać pieprzem i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu ok. 1 1/2 godz.
5. Pod koniec duszenia dodać roztarty z solą ząbek czosnku, mieloną paprykę, bazylię, oregano, skropić przyprawą do zup i sokiem cytrynowym.
6. Uzupełnić wodę, która wyparowała podczas duszenia, dodać przecier pomidorowy i łyżkę cukru a na koniec można ewentualnie doprawić śmietaną i zagotować stale mieszając.
Podawać z kluskami kładzionymi i zieloną sałatą.