Zrazy tylko dla dorosłych

(4 porcje)
1/2 kg mięsa wołowego bez kości, 2 łyżki oleju, duża cebula, łyżka mąki, szklanka jasnego piwa ,sól, pieprz .
1. Mięso pokroić w poprzek włókien na plastry grubości 1 cm, dokładnie je rozbić formując zgrabne ,owalne kształty.
2. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju i obsmażać obtoczone w mące zrazy. Odkładać na talerz.
3. W garnku lekko poddusić na oleju , nie rumieniąc, cebulę posiekaną możliwie najdrobniej.
4. Do cebuli dodać zrazy, sól, pieprz , wlać piwo, szczelnie zakryć garnek i na 40 min. wstawić do rozgrzanego piekarnika.
Zrazy tylko dla dorosłych najsmaczniejsze są z kładzionymi kluskami lub łazankami, ale można je podawać także z domowymi kopytkami. Jako dodatek polecamy sałatkę z czerwonej kapusty lub z surowej białej, gotowaną kapustę włoską lub po prostu kiszony czy konserwowy ogórek.
Jeśli chcemy, aby danie było bardziej wyszukane, można zamiast piwa dolać niepełną szklankę czerwonego wina i nieco wody .