Złocista zupa rybna

(6 porcji)

4 szklanki rosołu warzywnego z kostki, 60 dag filetów z dowolnych ryb morskich (można użyć kilku ich rodzajów),
2 łyżki oliwy z oliwek, 1 cebula, 1 por, 1 czerwona papryka, szczypta ostrej papryki, 3/4 szklanki drobnego makaronu,
1 szklanka wytrawnego wina, ? łyżeczki mielonego szafranu, sól, pieprz, 2 żółtka, 3 łyżki gęstej śmietany, 2 łyżki posiekanej kolendry

Posiekać cebulę. Por i paprykę pokroić w cienkie paski. Ryby pokroić
w kostkę. Na oliwie poddusić pokrojoną cebulę, por i paprykę. Kiedy zmiękną, dodać rosół warzywny, zagotować i wrzucić makaron. Gotować powoli 15 minut, po czym dodać szafran, pokrojone ryby i wino, doprawić solą i pieprzem. Gotować jeszcze 5–6 minut. Wymieszać śmietanę z żółtkami, dolać trochę gorącej zupy, po czym mieszankę tę wlać do garnka. Posypać zupę po wierzchu siekaną kolendrą. Podawać z grzankami.