Ziemniaki faszerowane ciecierzycą

(8 porcji)

4 bardzo duże ziemniaki, 1 puszka ciecierzycy (50 dag),
1 łyżeczka mielonej kolendry i 2 łyżki siekanych zielonych liści kolendry, 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego, 1/2 szklanki jogurtu naturalnego, 1 łyżka oliwy lub oleju, sól, pieprz

Upiec ziemniaki w piekarniku nagrzanym do 200? C. Po około 70 minutach wyjąć i odstawić na 10 minut. w tym czasie odsączyć ciecierzycę
z zalewy, rozdrobnić tłuczkiem lub widelcem, dodać siekaną kolendrę zieloną, kolendrę mieloną i kminek rzymski. Ziemniaki poprzekrawać wzdłuż na połówki i wydrążyć, pozostawiając nieco miąższu wokół skórki. Miąższ ziemniaczany dodać do ciecierzycy i wymieszać z jogurtem. Uzyskanym
w ten sposób farszem napełniać wydrążone ziemniaki. Zapiekać w piekarniku 15 minut w temperaturze 170? C. Podawać z sałatką z pomidorów lub ogórków.