Zielona zupa groszkowa

3/4 kg zielonego groszku w strączkach, 3 dag masła, 6 szalotek, 3/4 l wywaru z warzyw, 1 łyżeczka cukru, sól, świeżo zmielony pieprz, 1 nieduża sałata, 6 gałązek mięty, 125 ml śmietany kremówki, sok z cytryny (jednej)
na wywar: warzywa, czosnek, liście laurowe, tymianek, pieprz w ziarnach

Przygotować wywar: do garnka włożyć kilogram mieszanki warzyw, zalać ponad litrem wody, dodać 2 ząbki czosnku, 2 listki laurowe, gałązkę tymianku, kilkanaście ziarenek pieprzu. Gotować godzinę na małym ogniu. Przecedzić i odstawić do ostygnięcia. Roztopić w garnku masło i dodać posiekane szalotki. Smażyć na małym ogniu 3 minuty. Dodać wyłuskany groszek, wywar warzywny, cukier, sól, pieprz. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować 15-20 minut. Pokroić sałatę i miętę w wąskie paseczki. Kilka odłożyć, a resztę włożyć do garnka z zupą. Gotować 5 minut pod pokrywką. Zupę ostudzić i zmiksować. Dodać do garnka, mieszając, 1/3 śmietanki i sok cytrynowy. Ponownie zagotować. Rozlewać do ogrzanych talerzy. Przybrać śmietaną, urozmaicić resztą paseczków sałaty i mięty.