Zapiekanka ziemniaczana z pancettą

(4 porcje)

1/2 kg ziemniaków, 10 dag pokrojonej w plasterki pancetty,
4 łyżki startego parmezanu, 2 łyżki oliwy, sól, pieprz

Ziemniaki obrać i pokroić w cienkie plasterki, najwygodniej łopatką do sera. Naczynie do zapiekania posmarować oliwą, ułożyć dwucentymetrową warstwę pokrojonych ziemniaków, posypać lekko solą i pieprzem, na ziemniakach położyć plasterki pancetty i posypać parmezanem, po czym powtórzyć układanie składników w tej samej kolejności. Ostatnią warstwę powinny stanowić ziemniaki posypane parmezanem, solą i pieprzem oraz pokropione pozostałą oliwą. Zapiekać w nagrzanym piekarniku 20–25 minut. Kiedy zapiekanka się przyrumieni, wyjąć ją z piekarnika, a po chwili podawać jako dodatek do potraw lub samodzielne danie.