Zapiekanka z ziemniaków i pieczeni cielęcej

(6 porcji)
1 kg ziemniaków, 6 plasterków lub szklanka pokrojonej pieczeni, cebula, 4 pieczarki, 2 łyżki masła lub margaryny, łyżka mąki, szklanka mleka, 4 łyżki tartego, żółtego, ostrego sera, pieprz, sól, tłuszcz do wysmarowania naczynia.
1. Ugotować ziemniaki w łupinach. Nie powinny być całkiem miękkie. Ostudzić, obrać, pokroić w talarki.
2. Przygotować sos z łyżki masła, łyżki mąki i szklanki mleka z dodatkiem soli, pieprzu i łyżki tartego, żółtego, ostrego sera.
3. Usmażyć pieczarki i cebulę na łyżce masła lub margaryny, dodać sól i pieprz.
4. W żaroodpornym naczyniu wysmarowanym lekko masłem lub margaryną układać warstwami ziemniaki, które należy lekko posolić, rozdrobnione mięso, pieczarki z cebulą. Po położeniu ostatniej warstwy (powinny to być ziemniaki) całość zalać niezbyt gęstym sosem. Na wierzchu posypać pozostałymi 3 łyżkami sera. Zapiekać 45 – 60 min aż na wierzchu pojawi się brązowa skórka.