Zapiekanka z ryżu z groszkiem konserwowym

(4 porcje)
2 szklanki ryżu, 2 cebule, 4 pieczarki, puszka groszku, szklanka pokrojonego mięsa kurczaka, sól, pieprz, oregano, majeranek, 20 dag tartego, ostrego, żółtego sera, 4 łyżki oleju , łyżka masła lub margaryny.
1. Ugotować ryż na sypko w dużej ilości wody, po czym przelać na durszlaku chłodną przegotowaną wodą.
2. Usmażyć na oleju na złoto drobno pokrojoną cebulę wraz z pokrojonymi na plasterki pieczarkami.
3. W dużej misce wymieszać ryż z cebulą i pieczarkami, dodać groszek, pokrojone drobno mięso kurczaka (można dodać także sos pozostały z pieczenia), dodać przyprawy i wszystko dobrze wymieszać.
4. Całość przełożyć do żaroodpornego naczynia wysmarowanego masłem lub margaryną i posypać obficie serem.
5. Zapiekać ok. 30 min. w dość gorącym piekarniku. Jest to szybkie danie obiadowe lub kolacyjne, można wykorzystać ryż oraz resztki kurczaka pozostałe z dnia poprzedniego.