Zapiekana peklowana golonka
4 golonki, 2 marchewki, 2 pietruszki, 2 cebule, 1/2 selera, 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku, odrobina cukru
do peklowania: liście laurowe, czosnek, pieprz, godziki, tymianek, kolendra, ziele angielskie, jałowiec, sól, saletra, cukier
Golonki natrzeć zmielonymi korzeniami i ziołami oraz solą i cukrem. Saletrę rozpuścić we wrzątku, ostudzić i włożyć golonki. Trzymać trzy dni, co jakiś czas obracając. Wyjąć z zalewy i oczyścić z przypraw. Włożyć do wrzątku i gotować na małym ogniu, licząc kwadrans na każde pół kilograma mięsa. Dodać obrane i umyte warzywa i gotować jeszcze kwadrans. Wyjąć z wrzątku, odłożyć, a płyn gotować, by odparował do 100 ml. Golonki włożyć do brytfanny, posypać zmieloną papryką, polać wywarem i piec kwadrans w 200? C. Podawać z grochem purée i zasmażoną kapustą.