Zacierki babcine
(4 porcje)
Około 1 1/2 szklanki mąki, jajko lub tylko białko, woda, szczypta soli.
1. Na stolnicy lub w miseczce zagnieść mąkę z jajkiem, dolewając tyle wody, aby powstało bardzo gęste ciasto, łatwo dające się rwać w palcach.
2. W zależności od tego, czy dysponuje się czasem, czy też nie – można albo rwać odrobinki ciasta i palcami formować z niego kuleczki wielkości groszku, albo na stolnicy rozgnieść ciasto na gruby placek i posypując obficie mąką siekać tasakiem.
3. Zacierki wrzucać na wrzącą, osoloną wodę i ugotować.
4. Wylać zacierki na durszlak, przelać chłodną przegotowaną wodą.
Zacierki są znakomitym dodatkiem do zupy grzybowej czy fasolowej, mogą też być przyrządzone jako doskonała zupa. W czasach naszych prababek, zupa zacierkowa jadana była raczej przez ludzi niezamożnych, a jest doprawdy bardzo smaczna i jeśli nie trzeba ograniczać się w jedzeniu potraw tuczących – godna polecenia również i dlatego, że łatwa do przyrządzenia. Do ugotowanych i nie odcedzonych zacierek dodaje się pokrojone w kostkę stopione 2 plasterki słoniny, miesza, wrzuca się nieco usiekanego koperku lub natki pietruszki wedle gustu – i zupa gotowa.