Z łąk i trawników; Zupa stokrotna
1 szklanka liści stokrotek, 2 łyżki kwiatków stokrotek,
3 suszone prawdziwki lub podgrzybki, 1 pęczek cebulki dymki, 2 łyżki masła (może być margaryna), 1/2 łyżeczki kminku, sól, pieprz, 1 1/4 l rosołu z kurczaka (z kostki), 2 łyżki kaszy manny, 4 jajka
Grzyby namoczyć w rosole, dodać kminek i gotować godzinę na małym ogniu. Po ugotowaniu grzyby ostudzić i pokroić w paseczki. Na patelni zrumienić kaszę, dodać do wywaru z rosołu, w którym gotowały się grzyby. Gotować 10 minut. Stopić masło na patelni, podsmażyć posiekaną dymkę ze szczypiorkiem, wrzucić pokrojone grzyby i smażyć jeszcze 5 minut. Wszystko dodać do rosołu, dokładając na koniec listki i kwiatki stokrotek. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Rozlać na talerze, dokładając pokrojone na ćwiartki jajka ugotowane na twardo.