Wytworne ciasto czekoladowe
2 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady, 10 łyżek cukru, 6 jaj,
kostka masła, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 łyżki kawy rozpuszczalnej, łyżka masła do wysmarowania formy, łyżka bułki tartej.
1. Mikserem utrzeć żółtka z cukrem na puszystą masę.
2. Czekoladę roztopić w rondelku z masłem i 2 łyżkami kawy.
3. Ostudzoną czekoladę połączyć z mąką i utartymi żółtkami.
4. Dodać ubite białka i delikatnie wymieszać. Wlać do wysmarowanej i posypanej tartą bułką tortownicy.
5. Piec ok. 1 godz. w temperaturze 180 st.C.
6. Udekorować polewą kakaową (przygotowana według przepisu na polewę do Mazurka Marysi”) i połówkami orzechów.