Wykwintne ciasto czekoladowe
2 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady, 10 łyżek cukru, 5 jaj, 2 łyżki kawy rozpuszczalnej, 1 kostka masła, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, tarta bułka i szczypta soli
Czekoladę pokruszyć. Rozpuścić, podgrzewając w rondelku z masłem, cukrem i kawą. Ostudzić. Do ostudzonej masy dodać żółtka, mąkę ziemniaczaną i wymieszać. Ubić bardzo sztywną pianę z białek ze szczyptą soli. Dodać do masy i lekko, lecz starannie wymieszać. Przełożyć do wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką tortownicy. Piec 50 minut w temperaturze 170? C. Polać roztopioną czekoladą, tworząc z niej paski lub kratki.
Komentarze
Ciasto wychodzi takie, jakby miało lekki zakalec. Czy nie można by dodać trochę proszku do pieczenia?
Takie ono ma być. Taka jego uroda. Ma wilgotny środek i dzięki temu jest smaczne. My nie dodajemy proszku. Ale próbować można.