Witaminowa zupa z kiełków
po 1 szklance kiełków fasoli, soczewicy, rzodkiewki i słonecznika, 1 duża marchew, kilka liści szpinaku, 1 dymka,
2 ząbki czosnku, 1/4 małego selera, 3 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżka siekanej zielonej pietruszki, po sporej szczypcie lubczyku i bazylii (suszonych), 4 szklanki rosołu warzywnego przygotowanego z kostki, sól, 1/2 szklanki tartego sera
Marchew, dymkę, seler i szpinak pokroić drobno, dodać kiełki, zioła, i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko razem podsmażyć na rozgrzanej w garnku oliwie, dodać rosół warzywny i gotować co najmniej
20 minut. W trakcie gotowania doprawić solą, dodać na koniec zieloną pietruszkę. Podawać zupę w filiżankach, posypaną tartym serem.