Wigilijne pierożki z kapustą

1 kg mąki, 1 1/3 szklanki cukru, 25 dag masła, 5 jaj,
2 szklanki mleka, 10 dag drożdży, 1/2 łyżeczki soli, skórka starta z cytryny, masło lub smalec do natłuszczania blaszek
farsz: 1 mała kapusta, 1 duża cebula, sól, pieprz,
1/2 szklanki oleju

Ciepłe mleko zmieszać z drożdżami i łyżeczką cukru. Zostawić do wyrośnięcia. Do dużej miski wsypać połowę ogrzanej i przesianej mąki. Dolać wyrośnięte drożdże, wymieszać i ponownie odstawić. Utrzeć żółtka z cukrem do białości. Dodać je do rozczynu wraz z resztą mąki, roztopionym masłem, solą i skórką cytrynową. Ciasto wyrabiać tak długo, aż samo będzie odchodzić od dłoni. Wówczas ubić pianę z białek i dodać do ciasta, delikatnie wgniatając. Odstawić do wyrośnięcia. Kiedy ciasto wyrośnie, brać kawałki wielkości włoskiego orzecha i rozgniatać je na dłoni na placuszek. Nakładać łyżeczką farsz. Ciasto zlepiać jak pierogi. Kłaść na blachę gładkim grzbietem do góry i smarować z wierzchu rozbitym jajkiem. Piec w temperaturze 170? C, aż ciasto będzie jasnobrązowe.
Przygotowanie farszu: Umytą kapustę pokroić na ćwiartki, włożyć do garnka z osolonym wrzątkiem i gotować pół godziny aż do miękkości. Wyjętą z garnka kapustę po ostudzeniu wyciskać w rękach. Zmielić i odparować na patelni. Zrumienić drobno posiekaną cebulę, dodać zmieloną kapustę i podsmażać przez 10 minut, ciągle mieszając. Dodać pieprz i sól do smaku.