Wegetariańska sałatka z papają

(4 porcje)

4 średnie listki sałaty zielonej o kształcie miseczek, 2–3 owoce awokado, 2 owoce papai, 1 średni ogórek, 2 duże marchewki
na sos: 3 łyżki jogurtu naturalnego lub sałatkowej śmietany, 3 łyżki majonezu, 1 łyżeczka (lub więcej, według gustu) miodu, 1 łyżka siekanego koperku, sól, pieprz do smaku

Przygotować sos, mieszając wszystkie składniki. Owoce awokado przekroić na połówki wzdłuż i usunąć z nich pestki, wbijając w nie energicznym ruchem nóż i wykręcając je. Obrać awokado ze skórki i pokroić w kostkę. Dodać do sosu i wymieszać. Przekroić papaję, wybrać galaretkę z pestkami, obrać owoc, pokroić go w kostkę i dodać do sosu z awokado. Podobnie pokroić obrany ze skórki ogórek i także wymieszać go z sałatką. Ponakładać porcje sałatki na liście sałaty. Marchew obrać, za pomocą obieraczki do marchewki uformować z niej długie wstążeczki i ułożyć je na wierzchu każdej porcji sałatki. Podawać od razu.