Wątróbka drobiowa z octem balsamicznym

(3–4 porcje)

1/2 kg wątróbki drobiowej, 1 duża cebula, 1 łyżka oliwy z oliwek i 1 łyżka masła, 1 łyżka posiekanych świeżych listków szałwii lub łyżeczka suszonej, sól, świeżo zmielony pieprz
na sos: 1 łyżka dobrej musztardy (najlepiej francuskiej),
3 łyżki octu balsamicznego, 5 łyżek śmietany 18%

Rozgrzać na patelni połowę oliwy i połowę masła. Posiekaną drobno cebulę podsmażyć na jasnozłoto. Powinna ona być także zupełnie miękka: przyspieszyć to można, nakrywając patelnię na kilka minut przykrywką. Cebulę odłożyć w ciepłe miejsce (najlepiej wstawić do nagrzanego wcześniej piekarnika). Na patelni rozgrzać pozostały tłuszcz i na nim smażyć wątróbkę, po 2 minuty z każdej strony, po czym ją także odłożyć w ciepłe miejsce. Na patelnię wylać ocet balsamiczny i dodać 3–4 łyżki wody. Drewnianą łyżką mieszać, aby sos połączył się z resztkami z patelni. Po 2–3 minutach gotowania dodać musztardę i śmietanę, mieszając, aby powstał jednorodny sos. Dodać wątróbkę i cebulę, jeszcze chwilę wszystko razem smażyć, a kiedy potrawa będzie gorąca, posypać siekaną szałwią i podawać.