Wątróbka drobiowa z jabłkami

( 4 porcje)
1/2 kg kurzych wątróbek, 3 cebule, 2 duże kwaśne jabłka, 1/2 kostki rosołowej, olej, sól, pieprz, gałka muszkatołowa.
1. Pokrojoną wzdłuż cebulę usmażyć na oleju na złoto, po czym zdjąć z patelni na talerz.
2. Na tej samej patelni szybko usmażyć wątróbkę, połączyć z cebulą, podlać 1/2 szklanki gorącej wody i dodać 1/2 kostki rosołowej, pieprz i odrobinę gałki muszkatołowej, postawić na małym ogniu.
3. Jabłka zetrzeć na tarce jarzynowej z dużymi otworami bezpośrednio na patelnię z wątróbką. Wszystko razem dusić ok. 10 min., nie dłużej, gdyż wątróbka będzie twarda. Na końcu posolić. Podawać z zieloną sałatą i bułką.