Udziec wspomnienie z Grecji
(6-8 porcji)
Spory udziec z jagnięcia, główka czosnku, 2 łyżki oleju, sól, pieprz, kawałek folii aluminiowej do zawinięcia mięsa.
1. Cały udziec oczyścić dokładnie z błon i tłuszczu, pozostawić jednak kości.
2. Naszpikować mięso bardzo gęsto czosnkiem w nacięcia wkładając pokrojony w słupki czosnek, natrzeć solą, posmarować olejem, lekko posypać pieprzem, owinąć w folię i piec w piekarniku w brytfance, do której nalać trochę wody.
3. Pieczeń ta powinna się piec mniej więcej 2 godziny, jeśli udziec waży ok. 3 kg. Kilkanaście ostatnich minut pieczemy ją bez folii, aby się lekko zrumieniła.
4. Kroi się taką pieczeń w plastry, skrawając mięso do kości. Powinno być lekko różowe. Jeżeli lubi się bardziej wypieczone należy po prostu przedłużyć nieco czas pieczenia, sprawdzając szpikulcem, czy mięso jest już dostatecznie miękkie i czy nie leci różowy sok.
Proponujemy pewną modyfikację tego przepisu, a mianowicie polanie na zakończenie takiej pieczeni czerwonym wytrawnym winem wystarczy ok. 1/2 szklanki. Można użyć także domowego wina owocowego, które nada pieczeni niepowtarzalny smak.