Udziec jagnięcy z calvadosem

udziec jagnięcy, 19 dag masła, 1 łyżka oliwy, 1/4 l gęstej śmietany,100 ml rosołu z kury, 1 kieliszek calvadosu, estragon, mąka, pieprz, sól

Umyty i pozbawiony łoju udziec natrzeć zmielonym pieprzem. Roztopić większą część masła w brytfance i obsmażyć udziec ze wszystkich stron. Dodać estragon, brytfankę przykryć i dusić mięso pół godziny, często je przewracając. Podczas duszenia posolić. Po pół godzinie udziec wyjąć i przechowywać w cieple. Zmieszać resztę masła z łyżką mąki. Z wystudzonego sosu w brytfannie zdjąć łyżką zastygły tłuszcz. Wlać calvados i rosół. Dodać – mieszając – masło z mąką. Dodać śmietanę i gotować jeszcze kilka minut. Polać udziec sosem i gotować jeszcze 5 minut, bez przerwy polewając sosem spod mięsa. Podawać udziec pokrojony w plastry.