Ucha (rosyjska)

1/2 kg małych okoni, leszczy lub płoci, 75 dag jesiotra lub sandacza,włoszczyzna (bez kapusty i marchewki), pieprz i ziele angielskie w ziarnkach, sól, białko z 3 jaj, sok z cytryny, 1 kieliszek czystej wódki

Jesiotra lub sandacza podzielić na dzwonka, osolić i odstawić w chłodne miejsce. Małe rybki oczyścić, sprawić i zalać 2 litrami wody. Dodać 10 ziarenek pieprzu i ziela angielskiego, pietruszkę z natką, cebulę, selera (ok. 5 dag), pora. Posolić i rozgotować na małym ogniu. Wywar przecedzić i starannie wycisnąć miazgę z ryb. Operację powtórzyć: ponownie zagotować miazgę w wywarze rozrzedzonym wodą i znów odcedzić i wycisnąć. Po drugim gotowaniu do odcedzonego wywaru włożyć dzwonka jesiotra lub sandacza. Gdy zupa się zagotuje, należy ją sklarować. Zupę ostudzić, wlać do niej roztrzepane białko z trzech jaj i powoli podgrzewać. Gdy białko się zetnie, zdjąć z ognia i przecedzać przez gazę lub bardzo gęste sito do wazy. Dodać soku z cytryny, kieliszek wódki i włożyć ugotowane dzwonka ryby.