Tradycyjne ciasto drożdżowe

1 kg mąki, 1 1/3 szklanki cukru, 25 dag masła, 5 jaj, 2 szklanki mleka, 10 dag drożdży, 1/2 łyżeczki soli, olejek zapachowy lub otarta skórka z uprzednio umytej i sparzonej wrzątkiem cytryny, wanilia lub cukier waniliowy, masło lub smalec do natłuszczenia blaszek.
1. Rozmieszać w naczyniu ciepłe mleko, drożdże, łyżeczkę cukru. Zostawić do wyrośnięcia.
2. Do sporej miski wsypać połowę ogrzanej i przesianej mąki, wlać wyrośnięte drożdże, wymieszać i zostawić do ponownego wyrośnięcia.
3. Żółtka utrzeć z cukrem do białości. Dodać je do wyrośniętego już rozczynu razem z resztą mąki, roztopionym masłem, solą, zapachami, ewentualnie smażoną skórką pomarańczową i rodzynkami.
4. Ciasto wyrabiać tak długo, aż będzie odstawać od ręki. Wówczas ubić sztywną pianę z białek i dodać do ciasta delikatnie wgniatając.
5. Ciasto wyłożyć do wysmarowanych blaszek wypełniając je do połowy wysokości. Odstawić do wyrośnięcia.
6. Przed wstawieniem do piekarnika posmarować rozbitym jajkiem i ewentualnie posypać kruszonką. Piec około 40 – 50 min w średnio nagrzanym piekarniku (ok. 200?C).
7. Przestudzone wyjmować z foremek.
Jest to dość prosty przepis na bardzo dobre ciasto drożdżowe. Jeśli chce się uzyskać bardziej luksusową jego wersję – wówczas wystarczy dodać kilka żółtek więcej. Z tak przyrządzonego ciasta można robić różnego rodzaju strucle, makowce, bułeczki i zwykłe drożdżowe placki.
Trzeba też wypróbować, czy ta ilość cukru odpowiada gustowi, czy nie. Bezkarnie można ją trochę zwiększyć jak i zmniejszyć. Dawniej gospodynie dodawały do drożdżowego ciasta odrobinę świeżego oleju lub nieco smalcu, co powodowało, że dłużej zachowywało ono świeżość. Jest to sposób polecany i obecnie. Wśród „babcinych” przepisów jest i taki, który radzi po zakończeniu wyrabiania ciasta dodać jeszcze ok. 1/4 kg świeżego nie rozpuszczonego masła, które trzeba dzięki ciepłu własnych rąk „wrobić” do ciasta. Musi to być jednak znakomite, pachnące świeżością masło, aby zapach ten dominował w gotowym wypieku.