Tort orzechowy Marty
Ciasto: 10 jaj, 15 dag orzechów mielonych, szklanka cukru, 1!2 szklanki bułki tartej, łyżka masła do wysmarowania blachy.
Masa: 2 jajka, 3 łyżki kakao, szklanka cukru, 3 – 5 łyżeczek śmietany, 15 dag orzechów mielonych.
1. Utrzeć żółtka z cukrem, dodać zmielone orzechy i bułkę tartą.
2. Ubić pianę z białek i wymieszać z masą żółtkowo – orzechową. Wlać do wysmarowanej średniej tortownicy i piec 45 min. w temperaturze ok. 200?C.Gdyby tort zbyt mocno się rumienił – nakryć kawałkiem folii
3. Przygotować masę: całe jajka ubić z cukrem, dodać śmietanę, kakao i zmielone orzechy, wymieszać.
4. Wystudzony tort przekroić, przełożyć masą i rozsmarować ją na wierzchu, dekorując połówkami orzechów.