Tort makowy

Ciasto:2 szklanki maku, 10 jaj, 1 1/2 szklanki cukru, cukier waniliowy, łyżka masła do wysmarowania tortownicy, łyżka tartej bułki.
Polewa: 3 łyżki kakao, 3/4 szklanki cukru, 1/2 kostki masła, 1/3 szklanki zimnej wody lub mleka.
Masa: kostka masła, 2 całe jajka, szklanka cukru pudru, 4 łyżki kakao.
1. Mak sparzyć wrzątkiem, odstawić na kilka godzin.
2. Odcedzony mak dwukrotnie zemleć w maszynce przez sitko z drobnymi otworami.
3. Mikserem ubić pianę z białek wraz z cukrem, a następnie ,ciągle mieszając, dodawać do niej po jednym żółtku i po trochu cukier waniliowy.
4. Ubite z cukrem jajka dodać do maku i wymieszać.
5. Wlać do wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą dużej tortownicy (o średnicy około 30 cm) i piec 1 godz. w temperaturze 180? C.
6. Przygotować masę: 2 całe jajka ubić z cukrem na parze, następnie, po wystudzeniu , utrzeć z masłem i kakao w makutrze.
7. Przygotować polewę: w rondelku podgrzewać powoli wszystkie składniki nie dopuszczając do wrzenia, stale mieszając.
8. Wystudzony tort przekroić, przełożyć masą i polać ciepłą polewą. Można udekorować wierzch tortu połówkami orzechów.