Tort „lodowiec”

5 żółtek, 2 łyżki budyniu śmietankowego lub waniliowego w proszku, szklanka mleka, kostka masła lub masła roślinnego, 2 torebki galaretki, 1/4 kg biszkoptów, 1/2 lub jeśli ktoś woli bardziej słodkie, cała szklanka cukru.
1. Żółtka z cukrem utrzeć do białości, dodać budyń, wymieszać.
2. Zagotować mleko i wrzące wlewać powoli do utartych żółtek ciągle mieszając. Przelać z powrotem do garnka , zagotować. Wystudzić.
3. Rozetrzeć masło lub masło roślinne i mieszając dodawać powoli ostudzony budyń.
4. Przygotować według przepisu na opakowaniu jedną galaretkę. Wystudzić. Maczać w płynnej zimnej galaretce biszkopty i układać warstwą w tortownicy o średnicy ok. 25 cm. Na biszkoptach ułożyć warstwę budyniowego kremu, potem znów biszkopty itd. aż do wyczerpania składników. Wierzch powinien stanowić krem.
5. Rozpuścić drugą galaretkę, ostudzić. Zalać nią wierzch tortu.
6. Wstawić do lodówki. Jest to doskonały tort, lekko orzeŸwiający, dzięki kwaskowym galaretkom. Na wierzchu można w galaretce zatopić kilka miękkich owoców, takich jak maliny, truskawki czy poziomki.