Tort królewski Anity

Ciasto: 3/4 szklanki mąki, 4 łyżki masła, 3 łyżki cukru pudru, 2 żółtka.
Galaretka: 2 1/2 szklanki cukru, 1/4 szklanki wody, 1 kg szarych renet, cukier waniliowy.
Masa: 20 dag mielonych orzechów, 6 łyżek mleka, kostka masła, 2 szklanki cukru pudru.
1. Usiekać przesianą mąkę z masłem, dodać żółtka utarte z cukrem pudrem, zagnieść ciasto, po czym wstawić do lodówki na 1/2 godz.
2. Po wyjęciu z lodówki upiec z niego cienki spód do tortu w średniej tortownicy.
3. Ugotować syrop z cukru i wody i do gorącego wrzucić obrane i pokrojone jabłka. Dodać cukier waniliowy. Smażyć na niewielkim ogniu aż do uzyskania złocistej galaretki, zdjąć z ognia i po przestudzeniu wyłożyć na upieczony spód.
4. Przygotować masę: orzechy zagotować z mlekiem na małym ogniu, gdy przestygną, mieszając dodawać do masła roztartego z cukrem pudrem.
8. Masę rozsmarować na galaretce, przybrać orzechami i wstawić tort do lodówki.
Tort podawać bezpośrednio z lodówki.