Tort kawowy

15 dag mąki, 20 dag cukru pudru, 10 dag masła, 6 jaj, 1 łyżka kakao, 1 kieliszek rumu, 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
na krem: 25 dag masła, 5 żółtek, 15 dag cukru pudru, 3 łyżki kawy rozpuszczalnej, 2 łyżki rumu, 3 dag cukru waniliowego
do przygotowania tortownicy: masło, tarta bułka

Oddzielić 6 żółtek od białka i utrzeć je z cukrem pudrem. Naczynie
z żółtkami wstawić do garnka z wrzącą wodą i ucierać, aż masa zgęstnieje, po czym ją ostudzić. Rozpuścić masło. Mąkę i kakao wsypać do masy żółtkowej, wlać rozpuszczone masło i dokładnie wymieszać. Ubić białka na sztywną pianę i delikatnie połączyć, mieszając z masą żółtkowo-kakaową. Wlać do formy posmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką. Wstawić na 45 minut do piekarnika (180?C). Wystudzone ciasto przekroić na trzy placki. Rozpuścić 3 łyżki kawy w 50 ml rumu i roztworem polać placki. Przygotować krem z 5 żółtek roztartych w cukrze pudrze i cukrze waniliowym. Naczynie ponownie wstawić do garnka z wrzątkiem i ubijać aż do zgęstnienia masy. Odstawić do wystudzenia. Utrzeć masło z kawą, dodać do ucieranych żółtek i wlewać po kropelce rum. Gotowy krem ochłodzić i nasmarować nim placki, układając jeden na drugim. Resztą kremu nasmarować wierzch i boki tortu. Wstawić tort do lodówki. Podawać, gdy całkowicie wystygnie.