Tort kawowy z orzechami
25 dag orzechów włoskich, 20 dag cukru pudru, 8 jaj, 1 cytryna, 3 łyżki tartej bułki
na krem: 4 kopiaste łyżki bardzo mocnej świeżo parzonej kawy, 30 dag masła, 20 dag cukru pudru, 100 ml likieru kawowego
do przygotowania blaszki: masło, tarta bułka
Z żółtek i cukru utrzeć kogel-mogel. Dodać sok z cytryny. Ubić pianę z białek. Zmieszać zmielone orzechy, tartą bułkę, kogel-mogel i dodać ostrożnie pianę z białek. Tortownicę wysmarować masłem i wysypać bułką. Ułożyć w niej słodką masę i piec 50 minut w temperaturze 180? C. Masło, cukier i kawę utrzeć na gładką masę. Wystudzony tort przekroić na dwa blaty, każdy skropić resztą likieru kawowego i przełożyć je połową kawowego kremu. Pozostałą częścią kremu wysmarować wierzch i boki tortu. Wierzch przybrać też połówkami włoskich orzechów. Podawać mocno schłodzony.